Blog inaugurat in preajma sarbatorilor pascale 2009, an in care s-au împlinit 250 de ani de la moartea marelui compozitor.

vineri, aprilie 17, 2009

Anul de gratie 1685

Cu ce as putea incepe un astfel de blog? Sunt atat de multe de spus...

In cele din urma, m-am oprit la un an de mare importanta in istoria muzicii - anul 1685. Curios, in acest an au venit pe lume Bach (21 martie), G. F. Handel (23 februarie) si Domenico Scarlati (26 ocotmbrie). Mari compozitori, geniali, care au schimbat muzica si ne-au dus si pe noi mai aproape de divinitate.  

Ce vibratii au fost in univers de s-au incarnat aceste suflete luminate?

Cum arata lumea atunci

In Franta, era rege Ludovic al 14 -lea , in Britania - i-a urmat la tron lui Charles al 2-lea noul rege James al 2-lea,  iar la noi in Romania ( fara legatura cu cei trei muzicieni, dar ca sa vedem cam pe unde ne aflam) urca pe tronul Moldovei domnitorul Constatin Cantemir. 

Harta Europei in 1685:

Incepea epoca luminilor; omenirea a traversat in aceasta parte a secolului al 17 -lea o perioada de efervescenta culturala.

In acel an, la data de 20 iulie,  a fost o eclipsa solara -  cea mai lunga eclipsa solara anulara - cu o durata de 07 minute si  48 s .

Se crede ca de obicei o eclipsa schimba cursul istoriei. De regula, oamenii se gandesc numai la o schimbare ce poate fi facuta prin razboaie sau calamitati naturale, dar nu si la ce se poate intampla in plan cutural si spiritual. 

Niciun comentariu:


Handel este un Jupiter al muzicii; ... al sau Aleluia a deschis cerurile. El rosteste cuvântul "minunat" ca şi cum toate trompetele ar canta împreună.  - Leigh Hunt, 1851