Blog inaugurat in preajma sarbatorilor pascale 2009, an in care s-au împlinit 250 de ani de la moartea marelui compozitor.

luni, iunie 08, 2009

Farinelli - un film despre epoca lui Handel

Viata lui Handel nu a constituit, pana acum, o sursa de inspiratie pentru cinematografie. Am vazut candva la TV un film, destul de vechi, alb-negru, despre Handel, realizat oarecum didactic, schematic. Cum se intampla cu filmele facute dupa biografia unor mari personalitati: artistul e privit cu respect, chiar distant, si prea putin vedem viata si omul respectiv.
In 1994 s-a realizat filmul 'Farinelli' - despre viata fratilor Broschi si, desigur, despre Handel. Este un film care te atrage in epoca baroca si astfel intelegi mai bine spiritul vremii. E incitant si placut de urmarit, iar muzica, in mare parte a lui Handel, insoteste cu gratie derularea povestirii.

Farinelli (24 ianuarie 1705 – 16 septembrie 1782), pe numele sau Carlo Maria Broschi, a fost unul dintre cei mai faimosi contratenori italieni (pe atunci, cantaret castrat). Veti afla mai multe despre viata sa urmarind acest film.



The best 8 minutes of "Farinelli" movie in my opinion

"Farinelli" (1994) - regie: Gérard Corbiau
Globul de aur (1995) - Cel mai bun film străin
Premiul Cezar (1995) - Cel mai bun decor: Gianni Quaranta
Oscar (1995) - nominalizat pentru cel mai bun film străin
Premiul Cezar (1995) - nominalizat pentru cele mai bune costume - Anne de Laugardiere
Distribuţia:
Stefano Dionisi (Farinelli/Carlo Broschi)
Enrico Lo Verso (Riccardo Broschi)
Elsa Zylberstein (Alexandra)
Jeroen Krabbé (Handel)
Caroline Cellier (Margareth Hunter)
Marianne Basler (contesa Mauer)
Jacques Boudet (V. Fülöp)

Niciun comentariu:


Handel este un Jupiter al muzicii; ... al sau Aleluia a deschis cerurile. El rosteste cuvântul "minunat" ca şi cum toate trompetele ar canta împreună.  - Leigh Hunt, 1851