Blog inaugurat in preajma sarbatorilor pascale 2009, an in care s-au împlinit 250 de ani de la moartea marelui compozitor.

miercuri, octombrie 21, 2009

Opera "Giulio Cesare"

Este una dintre preferatelele mele. De altfel, este una dintre cele mai cantate opere baroc. George Frideric Handel a compus-o dupa un libret scris de Nicola Francesco Haym, bazat pe un libret de Giacomo Francesco Bussani.
Opera in trei acte Giulio Cesare a avut premiera la Londra, la Teatrul Royal Academy of Music, in ziua de 20 februarie 1724. Este o operă tragică, o drama cu tematica istorica - avem război, dragoste pasionala, trădare.
Actiunea are loc în Egipt, in anul 48 î.Hr. 
Personaje:
Giulio Cesare, împărat roman (mezzo, contralto sau bariton bas) 
Cornelia, soţia lui Pompeo (contralto) 
Sesto Pompeo, fiul lui Pompeo (mezzo sau tenor) 
Cleopatra, regina Egiptului (soprana) 
Curio, tribun roman (bas) 
Achilla, în servicul lui Tolomeo (bas) 
Nireno, Eunuc al Cleopatrei (Alto sau bas) 
Tolomeo, fratele Cleopatrei (Alto, contratenor sau bas) 

Actul 1. 

(Scene 1-4: Zona rurala egipteana, cu un pod peste Nil) 

Invingand armata lui Pompeo la Pharsalia, Cesare l-a urmarit pe Pompeo pana în Egipt. Fiul lui Pompeo, Sesto, şi soţia sa, Cornelia, ii cer lui Cesare pacea. Cesare ramane îngrozit când Achilla, comandant al armatei Egiptene, ii prezinta-i capul taiat al lui Pompeo. Cornelia vrea să se omoare, dar Curio o salveaza si ii declara ca o iubeste. Sesto jura sa se razbune pe regele egiptean Tolomeo, care l-a trădat pe tatăl său. 

(Scene 5-6: O cameră în palatul Cleopatrei) 

Cleopatra planuieste cu fratele ei, Tolomeo. Achilla este de acord să aranjeze moartea lui Cesare, pentru Tolomeo, cerand  în schimb mana Corneliei. 

(Scene 7-8: tabăra lui Cesare) 

Cleopatra se prezinta in fata lui Cesare sub o altă identitate, spunand ca se numeste Lydia. Ea reuseste sa ii castige inima. Cesar se hotaraste sa-l ajute pe Sesto sa-l asasineze pe Tolomeo. 

(Scene 9-11: În palatul Ptolemeilor) 

Tolomeo a Sesto arestat şi Cornelia ajunge în harem. 



Actul 2. 

Cleopatra ii spune lui Nireno sa-l aduca pe Cesare la ea. Cesare se grăbeşte la Cleopatra. 

(Scene 3-6: gradina haremului) 

Cornelia fuge de propunerile lui Achilla şi, de asemenea, il respinge pe Tolomeo. Nireno il elibereaza peSesto. El îl conduce la harem . 

(Scene 7-8: Palat - gradina de agrement) 

În grădina palatului, Cesare o vede de dormit Cleopatra, Curio il avertizează-l de complotul împotriva vieţii sale. Cleopatra se trezeşte şi isi dezvăluie identitatea ei adevărată. 

(Scene 9-11: O camera in harem) 

În harem, Achilla anunta moartea lui Cesare. El a cere mâna Corneliei. 

Actul 3. 

(Scene 1-5: un port lângă Alexandria) 
gravmortal, îi dă sigiliu lui Cesare ca să-l ajute a intra în palat, pentru a-l ucide Tolomeo. Înainte de a muri, el mărturiseşte că asasinarea lui Pompeo a fost ideea lui. 

(Scene 6: apartamente Cleopatrei) 

Cesare si Cleopatra. 

((Scene 9: Harbor) 

Cleopatra devine regina. Cesare şi Cleopatra se bucura de dragostea lor.

Niciun comentariu:


Handel este un Jupiter al muzicii; ... al sau Aleluia a deschis cerurile. El rosteste cuvântul "minunat" ca şi cum toate trompetele ar canta împreună.  - Leigh Hunt, 1851