Blog inaugurat in preajma sarbatorilor pascale 2009, an in care s-au împlinit 250 de ani de la moartea marelui compozitor.

vineri, iulie 30, 2010

Handel in Italia

La Hamburg, Handel a făcut cunoştinţă cu prințul Ferdinando de Medici, fiu şi moştenitor al mareuie Duce de Toscana, care l-a invitat să viziteze Italia. Handel a stat acolo mai mult de trei ani, în Florenţa, Roma, Napoli şi Veneţia. În 1706 a ajuns la Roma,iar marchizul (mai târziu prințul) Francesco Ruspoli l-a angajat ca muzician particular. Această vizită a fost semnificativă; muzica baroc are, la fel ca orice altă perioadă muzicală, cliseele sale, tipice stiului - în special Corelli, cu care Handel a studiat. Influenţa iItaliană l-a marcat pe Handel de-a lungul vieţii, mai ales în operă, concerti Grossi. 
Italia era un mare centru de activitate muzicală, în special în timpul primilor 20 de ani ai lui 1700, şi Handel a s- a întâlnit, pentru a face schimb de idei, cu mulți compozitori, muzicieni şi nobili - şi nu numai italien. În călătoriile sale în afara Itailei, Handel a făcut o serie de contacte utile, cu ducele de Manchester, ambasadorul Angliei, printul Ernst din Hanovra (mai târziu, Regele George I al Angliei).

Niciun comentariu:


Handel este un Jupiter al muzicii; ... al sau Aleluia a deschis cerurile. El rosteste cuvântul "minunat" ca şi cum toate trompetele ar canta împreună.  - Leigh Hunt, 1851